Zwanger van je tweede kindje, maar je eerste kindje dan?

(Gewenst) zwanger zijn van je tweede kindje is net zo bijzonder als van je eerste kindje. De blijdschap bij een positieve test, niet kunnen wachten om het anderen te vertellen, de twintigweken echo. Je gaat vergelijken met je eerste zwangerschap, overeenkomsten ontdekken maar ook wezenlijke verschillen ervaren. Wat kan je verwachten tijdens de zwangerschap van je tweede kindje? Laten we samen eens kijken!
 

Wat is er anders dan tijdens je eerste zwangerschap?

Er zijn maar weinig zwangerschappen die op elkaar lijken, laat staan helemaal hetzelfde ervaren worden. Eén van de eerste verschillen zit in het gevoel, was je tijdens je eerste zwangerschap onbevangen… nu een stuk minder. Het is even bijzonder en spannend, maar nu ben jij je bewuster van de spanning rondom bijvoorbeeld de eerste echo of je eerste bezoek aan de verloskundige. Dat is normaal! Bij een eerste zwangerschap is elke ervaring nieuw, je hebt het nog niet eerder meegemaakt. Je hebt geen herkenning of de mogelijkheid om te vergelijken. Bij een tweede zwangerschap weet je al veel meer, kan je vergelijken met je eerste zwangerschap en weet je door de regel heen wat je kan verwachten tijdens de verschillende trimesters, een bezoek aan de verloskundigenpraktijk of tijdens de bevalling.

Minder of een andere soort rust

Vooral in je eerste en derde trimester kan je behoefte hebben aan veel rust of slaap. Waar dat tijdens je eerste zwangerschap nog vrij eenvoudig in te lassen viel, is dat nu wat lastiger. Helemaal wanneer je eerste kindje geen middagdutje meer doet en de nodige aandacht vraagt. Wees vooral creatief 😊. Samen een boekje lezen op de bank, even een filmpje kijken, een gezellig “koffie-momentje” of een speelafspraakje bij een vriendje of vriendinnetje geeft jou toch de mogelijkheid tot rust te komen.

En schaam je niet wanneer je blij bent dat het 19.00 uur is, je eerste kindje op bed ligt en jij op de bank of zelfs in bed in slaap valt.

Iets met loslaten…

De ene moeder gaat dat eenvoudiger af dan een andere moeder, maar “loslaten” is het sleutelwoord tot veel oplossingen en voorkomt voor de hand liggende frustratiemomenten. Accepteren dat je wat minder aan kan of even geen zin hebt als het gaat om je werk, het huishouden of zelfs in het opvoeden. Dat betekent niet dat jij je peuter van drie volledig kan los laten of alles maar moet toelaten, maar je kan de verantwoordelijkheid in de opvoeding wel delen met bijvoorbeeld je partner, (schoon)ouder(s), vrienden of verantwoordelijke contactpersoon bij de kinderopvang. Het is ook goed om te bedenken of je overal bovenop moet zitten of dat kliederen met verf misschien minder erg is dan je gevoel op dat moment aangeeft.

En moet je kiezen tussen ramenwassen of stofzuigen, bedenk dan wat de meeste prioriteit heeft en laat het andere even voor wat het is of vraag gerust een bekende om je een handje te helpen!

 

Hoe bereid je nummer 1 voor op de komst van jullie tweede kindje?

Naast het gegeven feit dat je als ouders moet wennen aan een gezin met twee kinderen, is het voor jullie eerste kindje ook een verandering die veel impact heeft. Dat ze de aandacht moeten delen wil iedereen je wel vertellen, maar dat er ook driftbuien, woede aanvallen, dromen of heel verdrietige momenten bij kunnen komen wordt met minder enthousiasme vertelt. Toch kan het voorkomen, soms al in de kraamweek en bij andere kinderen pas veel later. Zoals jij baat hebt bij een goede voorbereiding op een tweede is het voor jullie eerste kindje ook belangrijk om voorbereid te worden. Maar hoe doe je dat?

Boekjes lezen

Het is erg leuk om samen naar de plaatselijk bibliotheek te gaan (of naar de boekhandel) en daar boekjes uit te zoeken die gaan over de rol van een grote broer of zus, over baby’s of over de dikke buik van mama. Zo kan het zich een betere voorstelling maken van wat er komen gaat.

Meenemen naar de verloskundige

Neem je kindje gerust eens mee tijdens een controleafspraak bij de verloskundigenpraktijk. Een bezoekje aan de verloskundige is reuze interessant! Helpen met het opmeten van jouw bloeddruk, zelf even wegen of alleen al het hartje horen kloppen van de baby. Zelf zit je wellicht wat minder rustig 😉, de dienstdoende verloskundige is het gewend en het laat vast een positieve indruk achter bij jou eerste kindje.

Cadeautip: mocht je een reden hebben of creëren om een cadeautje te geven, een dokterskoffer met doktersspullen. Zo ontkom je ook thuis niet meer aan de nodige controles en bijkomende hilariteit. 

Babyspullen uitzoeken

Er moet weer van alles van zolder komen, van rompertjes in maat 50/56 tot de box en Maxi-Cosi. Laat waar mogelijk jouw kindje helpen met het uitzoeken van die spulletjes. Ze vinden het alleen al leuk om een rompertje in de wasmachine te stoppen (uiteraard onder toezicht), even in de veel te kleine wieg liggen of te horen dat zij die kleine kleertjes ook hebben aangehad.

Koop samen een leuke knuffel voor de baby, pak het samen in en verstop het samen op een plekje waar jou kindje het kan pakken als de baby is geboren. Je zult nog lang horen, die heb je van je grote broer of zus gehad lieve baby. Of je vind de knuffel dezelfde avond nog uitgepakt tussen zijn of haar eigen knuffels 😊, haha.

Jouw buik maakt indruk

Dat mama steeds dikker wordt blijft niet onopgemerkt. Meisje gaan hun eigen pop onder de trui stoppen en je krijgt allicht vragen in de trend van: “heb je teveel snoepje gegeten mama?” Laat je buik niet altijd voor ze verstopt, maar laat die kleine handjes gerust eens voelen. Misschien kunnen ze een schopje opmerken, vinden ze het fijn om op deze manier hun broertje of zusje te aaien of word je buik een kussentje waar ze graag even tegenaan kruipen.

Samen is leuker

In het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich een stukje beter dan in trimester een of drie. Als de omstandigheden het toelaten is het leuk om samen nog wat te ondernemen. Een dagje zwemmen (ook lekker voor jezelf, in het water weeg je niets), naar de bioscoop voor een leuke film of zelfs een (mini) vakantie in eigen- of buitenland. Het belangrijkste is dat je nog even die onverdeelde aandacht aan elkaar schenkt, zonder dat het teveel of gedwongen moeite kost. De manier waarop je dat doet, is altijd goed!

 

Wat je nog meer moet weten

Nog wat laatste tips 😊…

  • Het is goed om alvast na te denken over hoe en wanneer de eerste ontmoeting tussen beide kindjes gaat plaats vinden. Wil je dat als gezin of mogen daar ook andere mensen bij zijn? Wil je dat direct na je bevalling of liever een dagje later? Denk er maar eens over.
  • Na de geboorte is het goed om je oudere kindje niet direct alleen te laten met de baby. Het is niet gezegd dat er iets gebeurd en het gebeurd ook niet met slechte bedoeling. Maar je zult niet de eerste zijn waar trotse broer of zus even zijn of haar baby broertje of zusje uit de wieg haalt of een te harde knuffel geeft.
  • Teveel corrigeren is voor jezelf niet fijn in de kraamweek, maar voor je oudere kind ook niet. Probeer contactmomenten tussen jouw oudere kindje en de baby te stimuleren en stuur zelf als ouder de gang van het contact. Niet door het af te wijzen omdat het te hard gaat, maar leg even je eigen arm of been ertussen om te voorkomen dat het te hard gaat.
  • Vraag de kraamhulp om je tijdens de kraamweek wat te helpen in het samenspel tussen jouw twee kindjes. Zij hebben veel ervaring en kunnen je voorzien van goede en bruikbare tips. En veel kraamverzorgsters voelen feilloos aan wanneer jij even toe bent aan een knuffelmomentje met alleen je newborn 😊.
  • Je kan je best een beetje schuldig gaan voelen tegenover je eerste kindje. 
  • Mocht het kunnen breng ’s avonds samen de kindjes naar bed. Even een afzonderlijk aandacht moment voor je oudere kind.
  • Rustig voeden? Geef de oudste iets wat hij of zij alleen krijgt tijdens het voeden, dat maakt het speciaal en jij kunt rustig zitten om jouw kleintje te voeden.
  • GENIET! Vooral op de manier die bij jullie past, waar jullie je goed bij voelen en van het mooie wonder: de gezinsuitbreiding!

Anticonceptie

Ook voor anticonceptie kun je bij ons terecht. 

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs