Weeën, hoe kan ik ze herkennen en hoe ga ik ermee om?

Is jouw laatste zwangerschapstrimester ingegaan, dan nadert de bevalling. De meeste bevallingen beginnen met weeën, maar hoe herken je weeën? Hoe ga je ermee om? Kan je je erop voorbereiden?

Het begint met weeën

Bij de meeste vrouwen kondigt een bevalling zich aan door weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik. Het komt langzaam op en zwakt weer af. De weeën volgen elkaar steeds vaker en regelmatiger op.

Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen 😊. De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën. De wee komt op, stijgt naar het hoogtepunt en ebt weer weg, vergelijk het met een golfslag. De golf komt aan, bereikt zijn hoogste punt en slaat om. Weeën zijn nodig om ontsluiting te krijgen. In dit stadium kan er gerust 5 tot 10 minuten tussen een wee en de volgende wee zitten.

Let goed op je lichaam. Harde buiken kunnen ook heel pijnlijk zijn en om de vijf minuten opkomen. Maar dit zijn geen weeën. Het lijkt op een valse start en kan vervolgens nog dagen duren voor ze omgezet worden in echte weeën.

Weeën timen

Wanneer de weeën een uur lang om de 3-5 minuten komen en waarbij één wee een minuut of langer duurt, is de bevalling vaak begonnen. Hierbij is het zo dat er 5 minuten tussen het begin van elke wee zit, je hebt dus 3-4 minuten pauze tussendoor. Dit is ook het moment waarop je jouw verloskundige mag gaan bellen voor advies. Wellicht kan je dat nog zelf en anders laat je jouw partner of je naaste bellen met de verloskundige.  

Afhankelijk van jouw situatie zal de verloskundige handelen. Het kan zijn dat ze je adviseert nog wat te rusten en over een uur nog eens terug te bellen, of ze komt langs om te controleren hoeveel centimeter je ontsluiting hebt. Afhankelijk van het aantal centimeters zal ze blijven, je doorsturen naar het ziekenhuis of geboortehuis of komt op een later tijdstip terug (alleen wanneer je nog in de beginfase van de bevalling bent).  

Verschillende soorten weeën

Er zijn veel verschillende soorten weeën en fases waarin je weeën hebt.

Als verloskundigenpraktijk kunnen wij een geboorteplan adviseren. Daarin kan je jouw wensen m.b.t. de bevalling laten opnemen. Zo kan je ook beschrijven hoe je wenst te bevallen, onder welke omstandigheden en of je bijvoorbeeld nog wil douchen of gebruik wil maken van een warmwaterkruik. De aanwezige professionals kunnen op deze manier zoveel mogelijk passende zorg bieden. Let wel, wanneer zij denken ervan af te moeten wijken, vertrouw dan op hun kennis en kunde.

Ontsluitingsweeën

De weeën worden nu veel pijnlijker en krachtiger, dit komt door het opentrekken van de baarmoedermond en het uitrekken van de banden waarmee de baarmoeder aan de bekken is opgehangen. Een sterke wee kan nu wel anderhalve minuut duren.

Je kan weeën overal voelen, de meeste vrouwen voelen ze in hun buik, maar je kan ze ook heel goed voelen in je onderrug of bovenbenen.

Warmte kan helpen om de weeën op te vangen. Een warm bad, een douche, een warmwaterkruik of warme doeken. Probeer een fijne houding aan te nemen, en met rug- en beenweeën kan het prettig zijn dat iemand tegendruk geeft of een stevige massage.

Wanneer je weeën om de 4 à 5 minuten terugkomen en je nog niet in contact staat met je verloskundige, moet je nu wel gaan bellen. Meestal geldt, hoe sterker en langer de wee, hoe sneller en groter de ontsluiting wordt. In de tweede helft van de bevalling zal de tijd tussen de weeën korter worden, zo'n 2 tot 3 minuten.

Persweeën

Persweeën zijn het meest krachtig en heftig, wegpuffen gaat niet meer. Je voelt de drang om je buikspieren aan te spannen en mee de persen op de wee. In deze fase heb je naar alle waarschijnlijkheid 9 à 10 centimeter ontsluiting. Deze weeën zijn nodig om het laatste stukje van de bevalling te doen, de baby door het geboortekanaal persen om het eindelijk te kunnen ontmoeten.

In deze laatste fase van de bevalling is het belangrijk je nog meer te concentreren. Focus je op het eindresultaat, “de ontmoeting”. Luister goed naar de dienstdoende verloskundige, zij zal je met raad en daad bijstaan. Persweeën kunnen een uur duren, maar we kennen ook genoeg vrouwen die maar twee minuten persweeën hebben. Dat is geheel afhankelijk van hoe jouw eigen bevalling gaat.

Nageboorte

Tijdens de nageboorte wordt de moederkoek, ook wel placenta genoemd, geboren. Hierin heeft jouw kleine wonder zich in 9 maanden tijd ontwikkeld. Na de geboorte heeft de placenta geen nut meer en wordt na het doorknippen van de navelstreng uitgestoten door het lichaam. Er ontstaat een wond aan de baarmoeder die vanzelf geneest. De wond veroorzaakt het bloedverlies in de weken na de bevalling.

Doorgaans wordt de placenta binnen ongeveer 10 minuten tot een half uur na de geboorte van de baby geboren. Je moet nog een aantal keer flink persen voor de nageboorte. Hierna is de bevalling pas afgelopen.

Tot slot

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact op met onze verloskundigenpraktijk in Rijswijk of jouw eigen verloskundige.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs