Wat je kan verwachten in het kraambed

De periode net na de bevalling noemen we het kraambed of de kraamweek. In deze week staat er een kraamhulp ter beschikking en zullen wij je als verloskundigen verschillende keren bezoeken. Wat kan jij als vrouw verwachten in het kraambed?

De eerste uren na jouw bevalling

Tijdens de bevalling maakt jouw lichaam een stofje aan wat je de nodige hulp en energie geeft om een bevalling te “klaren”. Ook kort na de bevalling merk je daar nog het e.e.a. van. Je merkt vaak dat je over je hele lichaam begint te trillen, vooral je bovenbenen lijken niet te stoppen. Je kan ook gaan braken. Dat is heel normaal. Je lichaam reageert op de inspanning die je hebt geleverd. Tijdens jouw inspanning treed er een suikertekort op in je spieren, dat kan zorgen voor stresshormonen. Een heel mooi mechaniek wat jouw lichaam waarschuwt het even rustig aan te doen. Een soort beschermingsmechanisme.

En dan krijg je het koud 😊, zoals je dat ook kan krijgen na een uurtje sporten. Je levert een hoge inspanning die ervoor zorgt dat jouw lichaamstemperatuur stijgt, maar daarna valt de inspanning weg en koelt je lichaam in een snel tempo af. Je spieren proberen de nodige warmte te genereren en beginnen dan te trillen.

Kruip lekker onder een deken, rust wat uit en als jij daaraan toe bent kan je een lekkere warme douche nemen. Let wel op met douchen, dat kan heel veel van je vragen zo kort na een bevalling. Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is die je even kan helpen met afdrogen of je helpt wanneer het niet meer gaat. Je kan tijdens het douchen, maar ook op andere momenten veel bloed en stolsel verliezen (de stolsels kunnen zo groot zijn als je vuist). Vooral wanneer je in beweging bent. Het verliezen van bloed en stolsels kan duizeligheid veroorzaken. Wees daarom extra voorzichtig! Pas op met trap lopen en wil je even naar beneden, doe dat dan in overleg met je partner of de kraamzorg.

Naweeën

De eerste uren en dagen na jouw bevalling kan je last hebben van naweeën. De weeën voelen als je begin weeën en kunnen nog steeds pijnlijk voor je zijn. Heb je erg veel last van naweeën mag je in overleg met de verloskundige of kraamzorg paracetamol slikken.

Koorts bij een kraamvrouw

Ook kan je in je kraamweek last hebben van verhoging. De kraamhulp temperatuurt indien nodig elke dag om dit te controleren. Verhoging is vrij normaal, maar moet gedurende de kraamweek wel afnemen tot een normale temperatuur. Is dat niet zo en blijft jouw temperatuur hoog of stijgt deze, dan kan dit duiden op een eventuele ontsteking.

Kraamtranen laten stromen

Niet iedere vrouw, maar je zult niet de eerste zijn met kraamtranen. Veelal rond de derde dag. Een dag waarin jouw hormonen het even van je overnemen. Geef er maar aan toe, kruip lekker in je coconnetje, pak extra rust, knuffel veel met jouw newborn, zeg eventueel bezoek gerust af en laat die tranen vooral komen. Het lucht op!

Gebroken nachten hebben impact

Dat is waar veel jonge ouders zich in vergissen. De impact van te weinig slaap en gebroken nachten is groter dan je voorheen kan inschatten. Jouw kindje vraagt ook tijdens de nachtelijke uren om voeding en de eerste nachten gaat je dat nog vrij eenvoudig af. Maar hoe langer de gebroken nachten duren, hoe groter de impact.

Daarom is het goed om overdag een aantal rustmomenten te pakken. Slaap zoveel mogelijk in het ritme van jouw kleine kindje. Maar ook het lezen van een boek, tijdschrift of even lekker neuzen op Pinterest, Instagram of Facebook kan jou helpen aan wat extra rust. Wees je er bewust van dat je het echt nodig hebt, helemaal in je kraambed.

Jouw eigen verzorging in de kraamweek

Het is belangrijk om je elke dag te douchen en te voorzien van schone en makkelijk zittende kleding. Veel kraamvrouwen transpireren meer dan normaal en het voorkomt infectiegevaar. En geloof ons, wanneer jij na een frisse douche in een schoon bedje kan stappen (omdat de kraamhulp die tijdens jouw douchemomentje heeft verschoond) voel jij je even als herboren 😊. Lukt het douchen in de eerste dagen nog niet, dan zal de kraamhulp je op bed wassen en voorzien van schone kleding.

Mentaal moet je ook aansterken

Buiten het lichamelijke herstel kan je als kraamvrouw mentaal ook moeten aansterken. De moeheid slaat toe door gebroken nachten, het voeden vergt veel, je bent nog bezig met het verwerken van de bevalling, je krijgt wellicht veel aanloop in deze periode, hebt last van stuwing of naweeën, je moet wennen aan een nieuw ritme en ook aan jouw kindje. En na de bevalling ben je niet direct vrij van alle hormonen, wat ervoor kan zorgen dat jij je bepaalde moment heel down voelt.

Maak bespreekbaar hoe jij je voelt, met je verloskundige, met de kraamzorg, je partner of een goede vriendin. Zwijg er niet over, en voel je getroost door het feit dat veel jonge moeders en vaders hier mee te maken krijgen. Verwacht niet van jezelf dat je direct in die oude spijkerbroek kan stappen, na de kraamweek een driegangen diner kan bereiden, de winkelstaat door kan zonder toiletbezoek (voor jezelf of om jouw kindje te verschonen) of na de kraamweek je middagdutje moet opgeven.

Vraag eerder of er iemand voor je wil koken, je een handje wil helpen bij het huishouden, even een kleine boodschap voor je wil meenemen of even de hond wil uitlaten omdat jij dat nog niet ziet zitten.

Het is voor iedere vrouw anders, bepaal zelf wat jij aankan en geniet vooral van jouw kleintje. Want voor je het weet zijn ze maatje 56 of 62 ontgroeit en is jouw baby geen baby meer.

Wil je nog meer lezen over de eerste periode na jouw bevalling? We hebben er al eens eerder een blog over geschreven die we je van harte kunnen aanbevelen.

Anticonceptie

Ook voor anticonceptie kun je bij ons terecht. 

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »