Wat kan ik verwachten in het tweede trimester van mijn zwangerschap?
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van week 12 tot en met week 26. Het tweede trimester wordt door veel vrouwen als de prettigste periode van de zwangerschap ervaren. Zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester worden minder, de kans op een miskraam is kleiner en het babynieuws is in de nabije omgeving geland. Zelf raak je steeds meer gewend aan het idee dat je zwanger bent en jouw buik kan in het tweede trimester flink gaan groeien, en dat is waar veel vrouwen trots op zijn. En dat mag ook!
De ontwikkeling van jouw baby in het tweede trimester.
De groei van jouw baby gaat hard in het tweede trimester, gemiddeld wordt er rekening gehouden met 30 cm. Uiteraard kan deze groei per zwangere vrouw en per zwangerschap verschillen.
Jouw baby zwemt van de ene naar de andere kant van je buik, trappelt met de beentjesc, zwaait met de armpjes en kan de handjes al tot vuisten maken. Rond week 16 van jouw zwangerschap kan je deze beweeglijkheid gaan opmerken. Veel vrouwen genieten van deze baby schopjes. Naarmate de zwangerschap vordert mag je steeds meer bewegingen gaan opmerken en zullen de bewegingen ook in kracht toenemen. Dit kan in een aantal uiterste gevallen zelfs leiden tot gebroken ribben.
Naast groei en de bewegingen, wordt het gezichtje van de baby steeds echter en gaan de zintuigen werken. Jouw baby kan gaan duimen, hikken en zelfs gapen is mogelijk. Wonderlijk schoon, wanneer we bedenken dat dit allemaal in het tweede trimester van de zwangerschap plaats vindt.
Wat gebeurt er met jou in het tweede trimester van de zwangerschap?
Er ontstaat in deze periode een echte zwangerschapsbuik. Gemiddeld komen vrouwen in het tweede trimester 0,5 kg per week aan. Slanke vrouwen kunnen meer aankomen, omdat zij nog wat zwangerschapsvet moeten creƫren. Gewichtstoename heeft niet alleen de maken met de groei van de baby, maar ook met de toename van vruchtwater, de groei van de placenta en baarmoeder, het vasthouden van vocht, groei van de borsten en de toename van vet.
In het tweede trimester kan je ook last hebben van zwangerschapskwaaltjes, vaak verschillen deze kwalen ten opzichte van het eerste trimester. Veel voorkomende klachten zijn:
- Bandenpijn
- Rugpijn
- Harde buiken
- Maagzuur
- Striae
Veel klachten zijn niet te voorkomen, maar wel te verzachten. Bespreek tijdens de controle afspraken eventuele klachten met je verloskundige. Zij kan je adviseren hoe je met deze klachten om moet gaan.
Tips voor het tweede trimester van je zwangerschap
Tot slot willen we een aantal tips delen, die je kunnen helpen in het tweede trimester van je zwangerschap.
- Denk na over een 20-weken echo.
- Regel een kraampakket.
- Denk na over de plek waar je wil bevallen.
- Het geslacht is zichtbaar met een pretecho/ 20-weken echo.
- Zorg ervoor dat je voldoende calcium, vitamine D en magnesium binnen krijgt.
Namens de verloskundigenpraktijk Rijswijk wensen we je een fijn trimester toe! Vragen of opmerkingen over deze blog kan je altijd met ons delen, per mail of Social media.