Vanaf wanneer klopt een baby hartje?
Wanneer je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk het hartje van jouw kindje zien kloppen. Dat kan doormiddel van een echo vanaf zes weken zwangerschap en middels een doptone vanaf twaalf weken zwangerschap. Toch klopt het hartje al wat eerder, maar dat is nog wel heel pril.
In week 8 van de zwangerschap krijgt de embryo een groeispurt. De beentjes en armpjes vormen zich, de hersenen zijn aangelegd en klaar voor verdere ontwikkeling, de embryo is eind week 8 ongeveer 1 centimeter groot. Wanneer je nu een echo maakt kan je het hartje zien kloppen en enkele bewegingen waarnemen.
Wanneer het hartje niet klopt
Het kan voorkomen dat je op een eerste echo het hartje niet ziet of hoort kloppen. Natuurlijk schrik je dan. Toch is het niet direct reden tot zorg.
De embryo kan diep liggen, waardoor de verloskundige er lastig bij kan komen. Het kan ook zijn dat je zwangerschap minder ver is dan je dacht, waardoor het nog te pril is om een hartje te zien of te horen kloppen. De verloskundige zal na enkele dagen een nieuwe poging doen.
Doorsturen naar een gynaecoloog
De verloskundige kan besluiten je door te sturen naar een gynaecoloog. Vaak gebeurt dat vanaf twaalf weken zwangerschap, soms eerder. Een gynaecoloog heeft gespecialiseerd apparatuur. Het kan zijn dat daarmee wel een kloppend hartje wordt ontdekt. Is dat niet het geval, dan wordt het verdere verloop besproken.
Wat kan er mis gaan?
Een prille zwangerschap is erg spannend. Wanneer er in de aanleg iets fout gaat, kan een miskraam het gevolg zijn. Soms laat de embryo los of is het hartje niet voldoende ontwikkeld en gaat het niet kloppen. De embryo sterft dan af, met een miskraam als gevolg.
Er zijn veel vrouwen die vroeg in hun zwangerschap worden geconfronteerd met een miskraam. Een miskraam is heel verdrietig, wij vinden het belangrijk dat jij een miskraam herkent en dat je weet hoe je dat op een goede manier kan verwerken.
Een miskraam
Er wordt van een miskraam gesproken wanneer de zwangerschap word afgebroken voor zestien weken. Bij een eerste zwangerschap krijgt 15% van de vrouwen te maken met een miskraam, bij een tweede zwangerschap is dat veel lager, ongeveer 5%. Een miskraam kan je niet voorkomen. Het wordt vaak veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje. Dit kan leiden tot een stoornis in de aanleg van een zwangerschap.
Er zijn wel een aantal risicofactoren waardoor de kans op een miskraam groter is. Daar schrijven we later nog eens over.
Heb jij vragen over een prille zwangerschap, hulp nodig bij het verwerken van een miskraam of andere vragen? Dan kan je vrijblijvend contact opnemen met onze verloskundigenpraktijk in Rijswijk. Wij helpen je graag op een professionele en zorgzame wijze.