Vaccinatie kinkhoest tijdens en na je zwangerschap
Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen, die veelal wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie veroorzaakt hoestbuien die wel 3 maanden lang kunnen aanhouden. Kinkhoest is erg besmettelijk, besmetten gebeurt via het hoesten. Kinkhoest komt steeds vaker voor in Nederland en daarom vinden wij als verloskundigen het belangrijk jullie hierover te informeren.
Voorkomen van kinkhoest bij baby’s – vaccinatie tijdens de zwangerschap
Omdat baby’s tot drie maanden een risicofactor zijn en de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest, kan je als zwangere ervoor kiezen je te laten inenten tijdens je zwangerschap. Na geboorte zijn ze direct bestand tegen eventuele blootliggende gevolgen van kinkhoest. Tijdens het derde trimester van je zwangerschap kan jij je laten vaccineren. De antistoffen gaan via de navelstreng naar de baby. De baby is direct na de geboorte beschermd tegen de ziekte.
Veiligheid van deze vaccinatie
Er is onderzoek gedaan naar deze vaccinatie in verschillende landen. De vaccinatie is veilig voor moeder en kind. Zoals bij alle vaccinaties kan je ook bij deze vaccinaties last van bijwerkingen hebben: hoofdpijn, slaperigheid of pijn op de plek van de vaccinatie.
Je kan de vaccinatie halen bij de huisarts of GGZ. De kosten zijn voor jezelf en tussen de 25 en 65 euro.
Rijks Vaccinatie Programma – vaccinatie voor kinkhoest na je zwangerschap
Na je zwangerschap kan je deelnemen aan het Rijks Vaccinatie Programma, kinderen worden dan ook ingeënt tegen kinkhoest. Iedereen kan kinkhoest krijgen, ook wanneer je alle inentingen hebt gehad. Je wordt dan minder ziek. En ook wanneer je al kinkhoest hebt gehad kan je het nogmaals krijgen.
Heb je kinkhoest en ben je meer dan 34 weken zwanger, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Als zwangere kan je de baby direct na de geboorte besmetten.
De verschijnselen van kinkhoest
De eerste verschijnselen van kinkhoest lijken erg op een gewone (neus)verkoudheid. Gevolgd door aanhoudend hoesten, waarbij je slijm ophoest. Kinkhoest kan gepaard gaan met een piepende ademhaling of een longontsteking tot gevolg hebben. Andere klachten zijn verkoudheid, niezen, koorts en prikkelhoest.
Voor baby’s onder drie maanden is een kinkhoestinfectie risicovol. Door infectie met de bacterie kunnen er problemen met de ademhaling ontstaan. Dit uit zich in plotselinge stilstand van de ademhaling (apnoe aanvallen). De hoestaanvallen uiten zich bij baby’s meer als heftige stikbuien.
Kinderen die klachtenvrij zijn mogen op advies of in overleg met de huisarts gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Wees wel eerlijk over kinkhoest en meld het altijd aan de verantwoordelijke van de groep.
Tips voor hygiëne tijdens kinkhoest
1. Gebruik een papieren zakdoek, gooi het zakdoekje na gebruik weg.
2. Was regelmatig je handen, met zeep.
3. Leer kinderen netjes te hoesten en niezen.
4. Neem geen risico en laat dragers van kinkhoest niet aan je kraambed komen.
Vraag advies aan verloskundige, huisarts of kraamhulp wanneer andere kinderen uit het gezin besmet zijn met kinkhoest, tijdens jouw zwangerschap, tijdens de kraamweek of in de eerste drie levensmaanden van jouw kindje.