Rust tijdens jouw zwangerschap, vanzelfsprekend of toch niet?
Een zwangerschap is een intensieve periode. Er gebeurt veel in jouw lichaam, de radars in je hoofd draaien op volle toeren en je krijgt steeds meer het besef dat er heel wat gaat veranderen met de komst van een baby.
In het eerste trimester van een zwangerschap zijn veel vrouwen aan het “overleven”. Ze moeten zich (vaak gedwongen) overgeven aan de kwaaltjes van de eerste periode: moeheid en misselijkheid zijn de meest voorkomende. Het kan ook zijn dat jij als zwangere de eerste periode heel goed doorkomt en weinig tot geen last hebt van vervelende kwalen. Dan ben je waarschijnlijk bezig met het besef van jouw zwangerschap, bedenk je alvast namen en stiekem ben je al bezig met de inrichting van de babykamer.
Als we kijken naar de laatste periode, het derde trimester, van jouw zwangerschap, wordt het allemaal wat zwaarder (letterlijk en figuurlijk). Bukken is niet meer vanzelfsprekend en een sprintje de trap op gaat ook niet meer vanzelf. Harde buiken, bandenpijn of weinig slaap zijn veel besproken kwalen in deze periode. En nu hebben we het alleen nog maar gehad over de kwalen van een zwangerschap, nog niet gesproken over wat jij als moeder, vader of jullie als ouders allemaal moeten weten en organiseren. In welke situatie of periode van de zwangerschap jij ook bent, rust is een belangrijk sleutelwoord.
Laten we samen eens kijken hoe belangrijk rust is en hoe je voor voldoende rust kan zorgen.
Hoe belangrijk is rust?
Als er wordt gesproken over de ontwikkeling van jouw ongeboren kindje, dan heeft iedere zwangere een bepaalde mate van bezorgdheid. Je hoopt natuurlijk dat jouw kindje goed ontwikkelt. Om de ontwikkeling van jouw ongeboren kindje te stimuleren stop je met het nuttigen van alcoholische dranken en slik je waarschijnlijk Foliumzuur en Vitamine D. Voeg “rust nemen” maar gerust toe aan dit rijtje met belangrijke gezondheidsvoorschriften. Stress is niet goed voor jou en je kindje. Het is daarom erg belangrijk dat jij af en toe, bewust een stapje terug doet. Goed voor jezelf en jouw baby zorgen noemen we dat.
Tips voor voldoende rust.
Je kunt op verschillende manieren zorgen dat je minder druk bent in je hoofd en je lichaam voldoende rust krijgt.
1. Doe een dutje
Niet altijd eenvoudig op een drukke (werk)dag, maar even na het avondeten of in het weekend: zeker doen. Ga op bed liggen en dut lekker weg. Na een dutje voel jij jezelf een stuk beter. Er is geen tijd gebonden aan een dutje, een half uur kan genoeg zijn en twee uur te kort. Neem het er lekker van.
2. Een frisse neus halen
Even lekker genieten van de buitenlucht. Een herfstwandeling door het bos samen met de andere kinderen, even alleen een blokje om in de buurt of een gezellige avondwandeling met een vriend(in). Een moment waarop jij je hoofd leeg kan maken en mag genieten van de omgeving waarin je wandelt.
3. Lees een boek
Een goed boek kan ontspannen werken. Je waant je in een andere wereld, zonder gepieker over de zwangerschap. Heb je meerdere kinderen thuis, probeer voor hen ook een rustmoment te creëren. Even aan tafel zetten om te kleuren, een filmpje kijken of als ze wat kleiner zijn een dutje laten doen. Lukt lezen niet, trek de kids lekker tegen je aan en kijk samen een filmpje. Kan jij even knikkebollen.
Tip: even lezen voor het slapen gaan kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt.
4. Een warme douche of badderen
De tijd nemen voor een warme douche of een avondje badderen! Heel relaxed en je voelt je daarna schoon en opgeladen. Maak de avond compleet met een maskertje voor het badderen of douchen en sluit af met het lakken van je nagels.
5. Stel niet te hoge eisen
Huishouden? Even geen zin, dan laat je het voor wat het is. Er komt heus weer een moment dat je het wel ziet zitten. Toch wat gedaan krijgen? Vraag eens hulp van familie of vrienden of begin met de kleine huishoudelijke taken: de wc schoonhouden, even de vensterbanken stoffen of een wasje draaien.
Boodschappen? Sjouwen met zware tassen, niet te doen als je in de laatste weken van je zwangerschap zit of wanneer je te moe bent in het eerste trimester. Laat je boodschappen eens bezorgen.
Blijf een avond op de bank hangen en spreek af met de mensen in huis dat je een avond niet opstaat, maar je graag laat bedienen 😊.
Afspraken staan waar je tegenop ziet, zeg ze af! Luister naar je lichaam en leg uit dat je even geen zin hebt en aan jezelf moet denken. Mensen die dichtbij je staan vinden dat helemaal niet erg.
En zo kan je op nog vele andere manieren rust creëren en genieten van je zwangerschap.
Zwangerschapsverlof en nu?
Zwangerschapsverlof is niet voor niets ingesteld. Het is een periode waarin jij je kunt voorbereiden op de bevalling en na de bevalling krijg je voldoende tijd om jouw kindje te leren kennen en te wennen aan de nieuwe situatie.
Verlof voor de bevalling
Geniet van de momenten waarin jij je nog kan bewegen zonder de kleine spruit. Gebruik je zwangerschapsverlof bijvoorbeeld om de babykamer af te maken, kleertjes te wassen en creëer gezellige momenten met leuke mensen.
Maar let wel, rust is het sleutelwoord. Maak daar gebruik van, nu kan, mag (en moet) het nog.
Verlof na de bevalling
Wennen aan de nieuwe situatie, genieten van jullie kleine wondertje en het terugbrengen van balans zoals ze dat noemen 😊.
Maak een wandeling met de kleine baby, plan afspraken om de voedmomenten heen en rust op de momenten dat jouw kleine kindje dat ook doet. Lukt het (nog) niet om op pad te gaan, geef eraan toe! Het is helemaal niet raar dat jij aan huis gebonden bent, een kleine spruit vraagt nu eenmaal de nodig aandacht.
Bereid je in de laatste weken van je verlof voor op een terugkeer naar de werkvloer. Zorg dat je goed uitgerust aan de nieuwe werkperiode kan beginnen. Thuis gaat daar vanzelf in mee, en is dat niet zo!? Bedenk dan waar jouw grootste prioriteit ligt en doe gerust een stapje terug.
Tot slot
Rust: voel je er niet schuldig over, jij verdient het! Geniet van je zwangerschap.