Rugpijn tijdens mijn zwangerschap

Veel vrouwen in onze verloskundigenpraktijk hebben of krijgen last van rugpijn tijdens hun zwangerschap. Het is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal, ook een heel vervelende. Je kan last krijgen met traplopen, te lang zitten of te lang staan, tillen gaat moeizaam en zelfs een wandeling kan al klachten geven.

Lage rugpijn

Door het toenemende gewicht van je buik, verandert jouw houding. Je krijgt een holle rug en jouw rugspieren kunnen wat overbelast raken. Dit komt omdat de baarmoeder met banden aan de rug zit.  Hoe groter jouw buik wordt, hoe meer deze naar voren gaat staan. Deze kracht, die de baarmoeder uitoefent op jouw rug kan rugklachten veroorzaken. Veelal klachten die na de zwangerschap weer verdwijnen.

Rugklachten kunnen al in het eerste trimester voorkomen. Waar normaal weinig tot geen beweging zit tussen gewrichten is dat tijdens jouw zwangerschap anders. Dat komt door het hormoon progesteron. Dit zorgt ervoor dat jouw gewrichten wat weker worden, er komt meer beweging in. Dit geeft jouw kindje de ruimte tijdens de bevalling.

In het tweede en derde trimester kunnen deze klachten meer worden. Dit komt door te groei van jouw buik en de toename van het gewicht. Er komt meer druk op jouw rug, waardoor de klachten kunnen toenemen.

Hoe kan je rugklachten tijdens jouw zwangerschap zoveel mogelijk beperken?

Door in eerste instantie goed naar je lichaam te luisteren. Geef het voldoende rust en neem wat ruimer de tijd voor bijvoorbeeld het huishouden of het doen van boodschappen. Probeer zo min mogelijk te tillen, ook wanneer je al meerdere kinderen rond hebt lopen. Het gevaar van te veel of te zwaar tillen is overbelasting van de rugspieren, waardoor de klachten toenemen of pijnlijker zijn. Andere tips:

  • Laat boodschappen bezorgen of vraag familie, vrienden of buren om hulp.
  • Bereid andere kinderen in het gezin voor op de komst van hun broertje of zusje. Waar het kan, laat ze zelf traplopen of de auto(stoel) in- en uitklimmen.
  • Vraag hulp bij zwaar huishoudelijk werk.
  • Neem op tijd en voldoende rust.
  • Blijf bewegen. Wanneer wandelen ook moeizaam gaat probeer dan kleine stukje, pak de fiets of ga eens lekker zwemmen.
  • Let op je houding, knieën niet op slot en je buik niet te veel naar voren duwen.
  • Probeer de belasting te verdelen over beide benen en billen. Ga bijvoorbeeld niet met je benen over elkaar zitten, maar zet je voeten naast elkaar.
  • Leg je benen regelmatig even omhoog.
  • Wissel zitten en staan genoeg af.
  • Zorg voor een goede ondersteuning in de rug bij het zitten.
  • Bij ernstige klachten raadpleeg je verloskundige, huisarts of bezoek een fysiotherapeut.

Lage rugklachten kunnen ook duiden op een blaasontsteking, dit gaat vaak gepaard met een enorm druk op je blaas, vaak plassen en soms een branderig gevoel (dit laatste hoeft niet tijdens een zwangerschap) tijdens het plassen. Ook kunnen lage rugklachten veroorzaakt worden door bekkeninstabiliteit. Daar in een latere blog meer over. Neem bij het vermoeden van een blaasontsteking altijd contact op met de verloskundigen. Bespreek ook je vermoeden voor bekkeninstabiliteit met je verloskundigen tijdens jouw controles.

Tot slot

Een oefening die je kan doen bij lage rugklachten. Ga op je rug liggen met de knieën gebogen, voeten blijven op de grond. Armen losjes langs je lichaam. Druk je rug goed tegen de grond. Kantel vervolgens je bekken voorover zodat de rug hol wordt. Herhaal dit 20 keer. Verder tref je in onze praktijk een formulier met oefeningen die je als zwangere of kraamvrouw kan doen ter verlichting.

Wij als verloskundigen hebben onze bevindingen en tips zoveel mogelijk proberen te delen. Neem bij aanhoudende klachten altijd contact op met jouw eigen verloskundigenpraktijk.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »