Zorg na de kraamweek

Er komt een moment dat de kraamzorg wordt afgesloten en dan mag je het zelf doen. Dat kan best even spannend en pittig zijn, jij en je kindje samen. Helemaal als je partner weer aan het werk gaat. Tot zes weken na de bevalling kan je onze praktijk benaderen voor advies. Schroom niet om te bellen bij vragen of medische complicaties, wij helpen je graag. 

Vitaminen

Als je borstvoeding geeft krijgt je baby vanaf de achtste dag, de eerste drie maanden elke dag 150 microgram vitamine K. Vanaf de achtste dag wordt voor een goede botontwikkeling ook dagelijks 10 microgram vitamine D voor de baby geadviseerd te geven (bij zowel borst- als flesvoeding).

Bloedverlies

Bloedverlies kan nog gedurende zes weken na de bevalling doorgaan en kan soms iets heftiger worden als je weer meer gaat doen. Als je veel blijft vloeien, moet je de verloskundige bellen. Je menstruatie komt vanzelf weer op gang. Bij flesvoeding gebeurt dit ongeveer na vier tot acht weken en als je borstvoeding geeft kan het soms wel eens helemaal wegblijven.

Anticonceptie

Ondanks dat er geen menstruatie is kun je na de bevalling al wel weer vruchtbaar zijn. Denk daarom goed na over de anticonceptie die je wil gebruiken. Wil je een definitieve vorm van anticonceptie, omdat je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt of wil je een tijdelijke vorm ter overbrugging van een definitieve beslissing. Als je geen borstvoeding geeft kun je kiezen voor alle vormen van anticonceptie: condoom, spiraaltje, implanon, pil, nuvaring of prikpil. Geef je wel borstvoeding, dan kun je condooms of een spiraaltje gebruiken. Wil je toch aan de pil: bedenk dan dat onder invloed van de pil de borstvoeding terug kan lopen. Er is één soort pil die samen met borstvoeding gebruikt mag worden, de minipil. Vraag ons om meer informatie. Of kijk hier.

Kijk voor meer informatie op: www.anticonceptie.nl.

Consultatiebureau

De gemeente geeft na aangifte bij de Burgelijke Stand, de geboorte van je kind door aan het consultatiebureau. De verpleegkundige van de JGZ (Jeugd Gezondheids Zorg) zal je na de eerste week bellen voor een afspraak. Het team van het consultatiebureau neemt de zorg voor de baby dan van ons over. Zij houden de groei en ontwikkeling van het kind in de gaten, zij geven het kind vaccinaties tegen kinderziektes en daarnaast kun je hier terecht met allerlei vragen over gezondheid, opvoeding etc.

Naar buiten met de baby

Naar buiten gaan met de baby is prima, mits je kind overdag een stabiele temperatuur heeft zonder kruik. Kleed je kindje afhankelijk van het weer goed aan, maar niet te warm. Als er een groot verschil is tussen de binnen- en de buitentemperatuur kun je eventueel de kinderwagen voorverwarmen met kruiken. Ga echter nooit aan de wandel met kruiken in de wagen.

Nacontrole

Als wij dit met je afgesproken hebben of als je dit zelf wil of nodig vindt, kun je nog bij ons langskomen voor een nacontrole. Deze controle is niet verplicht, maar het geeft je de mogelijkheid om nog vragen te stellen over de zwangerschap, de bevalling, bloedverlies, hechtingen, pijnklachten of klachten over een verzakking. Deze controle is ongeveer vijf à zes weken na je bevalling. Je maakt zelf een afspraak bij de assistente en je kunt de verloskundige van je voorkeur opgeven (dit lukt echter niet altijd).

Besnijdenis jongens

Wanneer je op basis van religieuze of culturele achtergronden je zoon wilt laten besnijden, kun je contact opnemen met het besnijdeniscentrum in Den Haag. De ingreep hier vindt plaats onder lokale verdoving. Je kunt erbij zijn en na de ingreep kun je direkt weer naar huis. De meeste zorgverzekeraars vergoeden dit niet. De kosten voor de ingreep zijn ongeveer 225 euro. Het besnijdeniscentrum adviseert de besnijdenis op zeer jonge leeftijd uit te voeren, omdat het dan het minst ingrijpend is. Je kunt het centrum telefonisch bereiken op dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 13.00 op telefoonnummer: 0900 - 2376333. Of kijk eerst eens op de site: Besnijdeniscentrum.nl

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Anticonceptie

Ook voor anticonceptie kun je bij ons terecht. 

Nu aanmelden »