Het regelen van kraamzorg

Waarom kraamzorg?

De kraamverzorgende vinden wij onmisbaar in het kraambed. Zij begeleidt je in de zorg voor jullie baby en je eerste stappen in het moederschap, zij geeft nuttige adviezen en ziet door haar dagelijkse aanwezigheid eerder eventueel optredende problemen. Ze controleert de gezondheid van moeder en kind. Zonder de signalerende rol van de kraamverzorgende kan de verloskundige geen goede nazorg leveren.

Welke kraamzorginstelling?

Je bent vrij om te kiezen bij welke kraamzorg organisatie je je aanmeldt. Kijk bij je verzekering naar de vergoeding en eventuele eigen bijdrage die je nog moet betalen.

Kraamzorg bij een thuisbevalling

Bij een thuisbevalling assisteert een kraamverzorgende de verloskundige tijdens de bevalling. Je hoeft deze niet zelf te bellen, tenzij wij dit aan je vragen. De kraamverzorgende blijft na de bevalling nog twee uur bij je thuis om op te ruimen en je op weg te helpen met de verzorging van de baby.

Na de bevalling

De kraamverzorgende komt de eerste zeven tot acht dagen na de bevalling een aantal uren (minimaal drie uur, gemiddeld vijf uur en maximaal acht uur) per dag bij je thuis. Het wettelijk gehanteerde kraamzorgindicatieprotocol wordt vooraf door de intaker van het kraambureau samen met jou doorgenomen. In het kraambed kan de verloskundige volgens vaste regels nog herindiceren voor meer uren zorg per dag of voor verlengde kraamzorg van drie uur op de negende en de tiende dag. Als je in het ziekenhuis bevalt, gaan de dagen die je in het ziekenhuis verblijft van de uren zorg af die je thuis krijgt.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Anticonceptie

Ook voor anticonceptie kun je bij ons terecht. 

Nu aanmelden »