Borstvoeding of flesvoeding
Borstvoeding
Borstvoeding is een goede start voor je kind. Moedermelk bevordert een gezonde groei en ontwikkeling en beschermt bovendien tegen veel ziekten.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen:
- Beduidend minder vaak en ernstig ziek zijn dan kinderen die gemengde voeding of uitsluitend kunstvoeding krijgen.
- Beschermd worden tegen allergische aandoeningen.
Ook voor de moeder is borstvoeding geven goed:
- De baarmoeder herstelt zich sneller.
- Bij het geven van borstvoeding gedurende een langere tijd is er een beschermend effect aangetoond tegen botontkalking en een verminderde kans op eierstok-en borstkanker.
Stuwing
Stuwing is een verschijnsel dat op de derde tot vierde dag optreedt door het vollopen van de borsten met melk. De bloedvaten gaan ook extra werken om de ingrediënten voor de melk aan te voeren. De borsten kunnen dan hard en vol aanvoelen. Dat kan pijnlijk zijn. Door ze regelmatig goed leeg te laten drinken zal de stuwing verminderen en binnen één à twee dagen verdwijnen.
Kloven
Kloven komen soms voor (met name in de eerste week) wanneer je niet goed aanlegt, of wanneer je een hele gevoelige huid hebt. Laat na de voeding de borst goed aan de lucht drogen voordat je je bh weer aandoet. Soms helpt het een druppel borstvoeding op de tepel te smeren voordat je deze laat drogen. Andere tips: Bepanthen, Purelan, tarwekiemolie en Kamillosan.
Vitaminen
Wij adviseren je om de baby vanaf de 8ste dag 150 microgram vitamine K (alleen bij borstvoeding!) en 10 microgram vitamine D (zowel borstvoeding als flesvoeding) te geven. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar bij de drogist (o.a. van Davitamon).
Flesvoeding
Het is niet voor iedereen mogelijk om borstvoeding te geven en sommige vrouwen hebben zelf voorkeur voor het geven van flesvoeding. Op de verpakking staat precies vermeld hoe je het kan klaarmaken en wij adviseren je hoeveel de baby precies mag, want de hoeveelheid flesvoeding moet rustig worden opgebouwd net als bij borstvoeding.
Heel soms is het mogelijk bij de huisarts een recept te vragen voor medicijnen die helpen de stuwing te voorkomen of te verminderen. Deze medicijnen hebben wel bijwerkingen, daarom worden ze alleen in bijzondere gevallen voorgeschreven. Laat je hierover goed informeren.
Kort tongriempje
Sommige baby's hebben als ze geboren worden een erg kort tongriempje. Behalve dat dit op latere leeftijd tot moeilijkheden kan leiden, is het riempje soms ook te kort om effectief te kunnen drinken aan de borst (of aan de fles!). Als eenmaal is vastgesteld dat het te korte tongriempje het effectieve drinken aan de borst of fles belemmert, dan kan dit probleem door een kleine, eenvoudige ingreep snel opgelost worden. Hoe sneller er na de diagnosestelling wordt geknipt/gekliefd, hoe beter.
Alle verloskundigen van onze praktijk hebben ervaring met het knippen van tongriempjes. Denk je dat je kind een kort tongriempje heeft? Neem dan contact met ons op. Klik hier voor meer informatie.