Je voorbereiden op een bevalling, kan dat?
Bukken gaat bijna niet meer en toch wil je minimaal één keer in de week je benen blijven scheren en zelf je sokken aantrekken. Tillen is niet verstandig en wordt zelfs afgeraden, maar de voorraadkast moet vol. Wat meer last van harde buiken, slechter slapen en nesteldrang. Dan weet je, de laatste weken van je zwangerschap zijn echt aangebroken.
Het uitzien naar de geboorte van je baby wordt steeds groter en je kan alleen maar hopen dat het niet te lang meer gaat duren. Ben je klaar voor de bevalling en hoe kan jij jezelf voorbereiden in de laatste weken van je zwangerschap?
Informatie opzoeken
Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het zoeken naar informatie rondom een bevalling. De verloskundigenpraktijk waar jij bent aangesloten kan daarover verschillende folders verstrekken of je attenderen op handige en betrouwbare websites. Lees ook tijdschriften, blogs of boeken over bevallen. Bezoek een voorlichtingsavond en vraag alles wat je maar wil vragen aan je verloskundige.
Een geboorteplan
Een geboorteplan kan je helpen om je voor te bereiden op de bevalling, het laat je bewust nadenken over de bevalling. Het kan je gerust stellen om goed geïnformeerd de bevalling in te gaan. Zo heb je wellicht wat meer grip op de situatie of onvoorziene situaties tijdens de bevalling.
In een geboorteplan schrijf je, in overleg met je partner, wensen rondom de bevalling. Hulpverleners, verloskundigen en assisterende kraamhulp of ziekenhuispersoneel kunnen zo rekening houden met wat jullie belangrijk vinden.
Op internet zijn verschillende sjablonen te vinden voor een geboorteplan. Meer informatie over een geboorteplan en een goed voorbeeld kan je vinden op de website van De Verloskundige.
Je beschrijft o.a.
- Ervaringen vanuit eventuele vorige bevallingen;
- De omgeving waarin je wil bevallen;
- Wensen tijdens de verschillende fases van ontsluiting;
- Het communiceren tijdens jouw bevalling;
- Wensen m.b.t. de baby (navelstreng, foto’s, opvangen, meekijken);
- Omgaan met pijn.
Bespreek je geboorteplan rond week 37 van je zwangerschap op de verloskundigenpraktijk.
Extra controles
Hoe verder je vordert in je zwangerschap hoe meer controles je ondergaat. Vanaf week 37/38 ga je elke week naar de verloskundigenpraktijk. Voor veel zwangere vrouwen is dit fijn, ze worden extra in de gaten gehouden en dat geeft een vertrouwd gevoel.
Bespreek wekelijks hoe jij je voelt, of jouw kindje voldoende actief is, bespreek je twijfels en onzekerheden, maar deel ook je verwachtingen en positieve of negatieve gevoelens rondom jouw bevalling. Het kan een verloskundige helpen om jouw bevalling beter in te schatten, je leert elkaar zo nog beter kennen en het geeft een zekere mate van controle over de laatste weken.
Je bent toe aan zwangerschapsverlof
Aftellen, uitzien… Het is maar net hoe jij er tegenover staat, je zwangerschapsverlof. Een heerlijke periode van rust, voor de komst van jouw kleine kindje. Niets moet, niksen mag 😊. Een zwangerschapsverlof kan vanaf zes weken tot minimaal vier weken voor de uitgerekende datum opgenomen worden, tenzij om medische redenen geadviseerd wordt om eerder te stoppen met werken.
Ook je zwangerschapsverlof draagt bij aan een goede voorbereiding op de bevalling. Het is goed om jouw lichaam de nodige rust te gunnen, je over te geven aan de al reeds genoemde “beperkingen” die je kan ervaren. Maar vooral geniet! Nog even lekker met vriendinnen op stap, een middagje naar de kapper of schoonheidsspecialist, lees een goed boek of leuk tijdschrift. Ook wanneer je een peuter of andere kinderen thuis hebt, besteed ze eens lekker uit aan opa, oma of gewoon het kinderdagverblijf waar ze toch al wekelijks naar toe gaan. Zo heb jij echt een dagje voor jezelf.
Vanaf week 37 is het goed om de babykamer gereed te hebben, je vluchttas klaar te zetten, jouw kraampakket bij de hand te hebben en eventuele leenproducten als een douchekruk, po, rugsteun of bedverhogers in huis te hebben. Je bed mag vanaf week 37 ook op klossen, ook wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen. Vergeet de geboortekaartjes niet klaar te zetten en je kan zelfs de enveloppen al schrijven. Heerlijk die nesteldrang, waaraan jij je tijdens je verlofperiode volledig aan over mag en kan geven. Eenmaal geregel, laat het dan ook los. Dat helpt je om verder te genieten.
Hoe weet je dat de bevalling is begonnen?
Meestal begint een bevalling met weeën, die je vrij snel zult herkennen. Niet te vergelijken met krampen tijdens een menstruatie of harde buiken die in de laatste weken van je zwangerschap kunnen toenemen. Nee weeën die herken je vrij snel, ze zijn in het begin veelal kort, onregelmatig en nog niet zo pijnlijk. Maar het kan ook zijn dat ze elkaar snel opvolgen en direct pijn doen.
De meeste vrouwen kunnen nog wel even doorgaan waarmee ze bezig waren en worden hooguit even stilgezet als er weer een lichte wee aankondigt. Als de weeën toenemen in kracht, vaker en regelmatig terugkomen en steeds pijnlijker worden is de bevalling begonnen. De verloskundige controleert of je ontsluiting hebt en bespreekt hoe nu verder.
Een bevalling kan ook beginnen met het breken van vliezen.
Tot slot
Elke vrouw bereidt zich anders voor op haar bevalling. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en gevoel. Doe vooral waar jij zin in hebt of aan toe bent, geef je over aan wat komen gaat en probeer jezelf te concentreren op vooral een fijne en ontspannen laatste periode van je zwangerschap. Je zult na de bevalling nog wel eens terugdenken aan dat fijne getrappel…
Geniet van je verlof en vooral een heel goede bevalling gewenst namens alle verloskundigen van de praktijk uit Rijswijk.