Ernstige zwangerschapsmisselijkheid, Hyperemesis Gravidarum (HG)

Bijna iedere zwangere vrouw (60 tot 80%) krijgt te maken met een vorm van zwangerschapsmisselijkheid. De mate waarin, verschilt erg per persoon. Er zijn vrouwen die alleen misselijk zijn bij het opstaan en zich na een licht ontbijt al veel beter voelen. Er zijn ook zwangere vrouwen die weinig tot niets kunnen eten en verschillende keren op een dag moeten braken. Zwangerschapsmisselijkheid komt veelal in de ochtend voor, maar kan ook hele dagen aanhouden. Maar bij “normale misselijkheid” nemen de klachten na het eerste trimester af.

Tot 2% van de zwangere vrouwen heeft echter last van extreme zwangerschapsmisselijkheid ook wel Hyperemesis Gravidarum (HG) genoemd.

Wat is Hyperemesis Gravidarum (HG)?

Wanneer zwangerschapsmisselijkheid je dagen zodanig gaat beïnvloeden dat je niet meer in staat bent om te functioneren (bijvoorbeeld op je werk, in je huishouden of je kunt niet meer voldoende eten en drinken), dan spreken we van ernstige zwangerschapsmisselijkheid. De misselijkheid blijft vaak de gehele zwangerschap aanwezig en zorgt ervoor dat je veel en vaak moet overgeven. Zwangere vrouwen met Hyperemesis Gravidarum kunnen bij een slokje water al overgeven. Wanneer je als zwangere te maken hebt met ernstige zwangerschapsmisselijkheid is het in een enkel geval noodzakelijk opgenomen te worden.

Symptomen van ernstige zwangerschapsmisselijkheid

De volgende symptomen kunnen wijzen op Hyperemesis Gravidarum:

  • Veel en vaak overgeven (soms wel tientallen keren).
  • Weinig tot niets binnen houden.
  • Je valt af, in plaats van aankomen.
  • Bewegingen, licht of geluid kunnen je overgevoelig maken.
  • Niet in staat om te functioneren.
  • Extreme vermoeidheid en futloos.
  • Uitdroging (donkere urine, duizelig, weinig plassen).
  • Klachten houden aan na het eerste trimester.

Is extreme zwangerschapsmisselijkheid schadelijk?

Je hoeft je niet direct zorgen te maken. Jouw ongeboren kindje krijgt als eerste wat hij of zij nodig heeft, dat regelt het lichaam zelf. Jouw lichaam heeft vetreserves en die zullen gebruikt worden om te voorzien in de behoefte van jouw kindje.

HG kan voor jou als zwangere vrouw wel schadelijk zijn. Vooral door het risico op ondervoeding en uitdroging. Neem je klachten serieus en schakel bij het vermoeden van Hyperemesis Gravidarum de huisarts of verloskundige in. Een ziekenhuisopname is niet uitgesloten. Je wordt behandeld om (verdere) uitdroging te voorkomen en krijgt medicatie voor de misselijkheid en het overgeven. Ze kunnen je ook sondevoeding geven, om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Negen maanden ziek zijn heeft naast lichamelijk gevolgen ook een grote psychische impact. Het is lastig om te genieten van je zwangerschap. Je omgeving kan onbegrip tonen, omdat “zwangerschapsmisselijkheid” erbij hoort. De ernst van HG wordt helaas niet altijd goed ingeschat.

Hoe kan je omgaan met extreme zwangerschapsmisselijkheid?

Een aantal tips bij HG.

  • Vertel je omgeving over HG. Vertel wat HG is en wat de impact en gevolgen zijn van ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Stel naaste familie en werkgever op de hoogte van deze ernstige klachten.
  • Vraag om hulp. Wanneer jij niet in staat bent om te functioneren kan een klus als huishouden je veel stress opleveren. Vraag hulp! Kan naaste familie geen hulp bieden? Dan kan je een tijdelijke schoonmaakster overwegen en eventuele opvang regelen voor andere kinderen.
  • Het kan je helpen om lotgenoten te zoeken. Zwangere vrouwen die je begrijpen, je klachten herkennen. Via Stichting ZEHG kun je in contact komen met vrouwen die ook HG hebben (gehad).
  • Probeer je geen zorgen te maken over jouw kindje. Lukt dat niet, maak dan een afspraak met jouw huisarts of verloskundige.
  • Eten en drinken is bijna onmogelijk, maar probeer elke keer kleine beetjes te drinken. Heldere dranken zijn het beste. Probeer wat te eten wanneer je honger hebt. Ook wanneer het gaat om wat minder gezond eten. Het liefst eiwitten en weinig vet.
  • Bedenk dat je zwangerschap ook weer overgaat, hoe moeilijk ook. Houd altijd in gedachten waarvoor je het doet.

Ervaar jij klachten? Maak HG bespreekbaar en neem contact met ons op. 

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »