De kraamweek: de eerste periode met je baby en het herstel van jouw lichaam
Maanden van voorbereiding zijn voorbij gegaan. Hier had niemand zich een voorstelling van kunnen maken. Je doet het wel, maar niets komt in de buurt. Opeens beginnen de weeën en je weet de bevalling is begonnen en dan “opeens” zit je met een baby in je armen. Euforie, opluchting, onwennig, overweldigend, prachtig, onzeker, zomaar een aantal woorden die het gevoel na de geboorte van je baby kunnen omschrijven.
De eerste periode met je baby is aangebroken, de kraamweek. Hoe herstelt jouw lichaam? Gebroken nachten! De verzorging van jouw baby. Welke rol speelt je partner? Kraamtranen en kraamvisite! We geven je graag een indruk van de kraamweek en kraamtijd.
De verzorging van jouw baby
Misschien heb je het gevoel dat je alles zelf wil of moet doen. Maar in de rol van “moeder zijn” mag je natuurlijk groeien. Je kunt de kraamverzorgster zien als jullie persoonlijke aanspreekpunt en helpende hand in de kraamperiode. Jij en je partner leren veel als het gaat om de verzorging van je baby, het verschonen, temperaturen, in bad doen en voeden.
Jullie vormen een belangrijk team. In de eerste dagen is het belangrijk je partner te betrekken bij de verzorging van jullie baby. Dit schept een band als ouders, maar ook richting jullie kindje. Overigens is het heel mooi om te zien hoe jouw partner omgaat met jullie prille kindje, aandoenlijk zelfs. Geniet en vertrouw!
Wanneer de kraamzorg komt is afhankelijk van de bevalling, thuis of in het ziekenhuis. Wanneer je thuis bevalt roept de verloskundige de kraamverzorgster op tijdens de laatste centimeters ontsluiting tijdens een bevalling, ter assistentie. Bij een ziekenhuisbevalling is dit anders. Dan stel je als ouders de kraamverzorgster op de hoogte van de vorderingen tijdens een bevalling en laat je haar weten wanneer de baby is geboren en wanneer je thuis denkt te zijn. Dan kan je afspreken wanneer ze langskomt. Beval je ’s nachts, dan is de kans groot dat ze de volgende ochtend komt. Maak hier samen afspraken over.
De belangrijkste zorg van een kraamverzorgster is de zorg voor je baby en voor jou. Tijdens een kennismakingsgesprek met de kraamverzorgster bespreek je wat er valt onder die zorg.
Het herstel van jouw lichaam na de bevalling
Goede zorg voor jou als kraamvrouw is van groot belang. Jouw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. De kraamverzorgster voert dagelijkse controles uit om het herstel van jouw lichaam te volgen. Je wordt dagelijks getemperatuurd om eventuele ontstekingen vroegtijdig waar te nemen, de stand van jouw baarmoeder wordt gemeten en eventuele hechtingen worden gecontroleerd. De kraamverzorgster houdt dit bij in een logboek, zo kan de verloskundige bij een huisbezoek direct zien hoe het met jou gaat.
Het is belangrijk dat jouw lichaam werkt aan het opbouwen van conditie. Pas dan kan je goed voor je kindje zorgen. Een kraamverzorgster neemt zorg uit handen van een moeder om rust te creëren, dat bevordert het herstel van het lichaam.
Kraamtranen en kraamvisite
Je hebt vast wel eens gehoord van kraamtranen. Emoties die loskomen na de bevalling van jouw kindje. Je leeft maandenlang toe naar de komst van je kindje, gevolgd door een veeleisende bevalling. Je hebt nauwelijks de tijd om dat alles te verwerken, want er komen in een kraamweek veel nieuwe indrukken en ervaringen bij. Een achtbaan waarin je verschillende keren over de kop gaat, heel normaal dat jij je dan niet lekker voelt. Je hebt tijd nodig om weer in balans te komen, daar horen tranen bij.
40 tot 80 procent van de vrouwen voelt zich prikkelbaar, verdrietig of nerveus na de bevalling. Maak je geen zorgen, het gaat vanzelf weer over. En heb je het idee dat het niet beter wordt, neem dan gerust contact op met de verloskundige, bespreek het met de kraamhulp of bel je huisarts.
Kraamvisite
Geef om die reden ook aan of kraamvisite welkom is of liever nog niet. Gun jezelf, je partner en je kindje de nodige rust. Je kan ervoor kiezen om alleen naaste familie uit te nodigen in de kraamweek, en geef daarin duidelijk aan hoe je dat voor je ziet. Boven aan je bed of liever beneden? Wel of niet vasthouden van je kindje? Met of zonder kinderen? Maak bekend wanneer je wil rusten en wanneer broers, zussen, ouders of vrienden aan kunnen komen. En zie je dat alles niet zitten, heb je wel eens gedacht aan het organiseren van een kraamfeest? Op jouw tijd!
Als dit niet je eerste zwangerschap is dan heb je vanuit eerdere kraamervaringen vast een idee over de invulling van de kraamweek. Volg je hart en overleg met je partner en eventuele andere kinderen hoe jij de kraamweek het liefst wil invullen.
Tips voor een “bewuste” kraamweek
Tot slot delen we een aantal tips voor een bewuste kraamweek, waardoor jij en de mensen om je heen (meer) kunnen genieten.
- Zorg voor voldoende rust.
- Deel deze bijzondere week met je partner en eventuele andere kinderen. Laat je partner een aantal vrije dagen opnemen als dat mogelijk is.
- Vraag de kraamverzorgster of zij het eten wil (voor)bereiden.
- Voed je kindje op een rustige plek, creëer een “samen met je kindje” moment.
- Last van stuwing? Zorg voor warme kompressen voor het voeden en koude kompressen na het voeden.
- Controleer je borsten af en toe op harde stukken, om een eventuele borstontsteking te voorkomen.
- Voel je niet schuldig wanneer borstvoeding niet lukt. Als jij doet wat het beste is voor jezelf, dan is dat ook het beste voor je kindje.
- Geniet van de momenten dat jij, je partner of de kraamverzorgster je kindje in bad doet. Kan je het nog niet zelf doen, omdat dit simpel weg nog niet lukt? Neem gerust de ruimte om er wel bij te zijn, desnoods vanuit je kraambed.
- Creëer voor het slapen gaan een moment waarin je samen met je partner geniet van het mooie wonder dat jullie is gebracht. Knuffel, praat en bewonder.
- Samen met je kindje onder de douche, lichamelijk contact versterkt de band met je kindje.
- Verwen jezelf ook na de kraamweek nog, ga lekker even naar de kapper of koop iets leuks voor jezelf.
Een goede en fijne kraamweek namens verloskundigenpraktijk Rijswijk.