Bewust in contact met jouw ongeboren kindje

Je zag het helemaal niet aankomen of je wacht er al meerdere jaren op, jouw zwangerschap. Vanaf het aller eerste begin, verwacht of niet, voor het eerst of opnieuw, doet het prille leven in jou heel veel met je lichaam en gevoel. Je hebt vragen als, ben ik hier wel aan toe? Ik had nog zoveel andere plannen! Word ik wel een goede moeder? Wat als ik een miskraam krijg? Als alles maar goed gaat tijdens de zwangerschap.

We worden beladen met emoties, gevoelens, veranderingen en (on)zekerheden. Helemaal niet raar, want er groeit nieuw leven. Nieuw leven dat onderdeel wordt van jouw eigen leven, van het leven wat je misschien met een partner hebt of het bestaande gezinsleven. Dat mag een plekje krijgen.

Daarnaast ondergaat je lichaam veel veranderingen, gewenst of niet. Je behoeftes op seksueel gebied veranderen, je humeur laat vaak te wensen over of je voelt je op en top zwanger. Je haren hebben nog niet eerder zo mooi geglansd en je ogen stralen negen maanden lang. Wat je situatie of gevoel ook is, een zwangerschap vraagt om een bewuste beleving ervan. Het kan vragen om herwaardering van je lichaam en je moet opnieuw vertrouwen vinden in de situatie waarin je staat. Haptonomie kan daar positief aan bijdragen. Zowel als begeleiding tijdens je zwangerschap: bewust zwanger of als therapie tijdens je zwangerschap: omdat ervaringen vanuit het verleden daarom vragen.

Haptonomie

Haptonomie staat voor gevoelsmatige verbinding met jezelf, met je kindje en de mensen om je heen.

Je zoekt bewust contact op. Dat gaat verder dan de dagelijkse bewegingen die jij opmerkt en waarvan je enorm kan en mag genieten. Dit contact gaat via de aanraking: door jouw eigen lichaam heen verbinding zoeken met het kindje. Als vrouw sta je in contact met je eigen lichaam.

In deze bewustwording ontspant je lichaam, het wordt zachter en ruimer. Zo ontstaat er meer ruimte om je kindje te voelen en jouw kindje ervaart meer ruimte om daar bewust op te reageren. En voelt zich al vanaf het prille begin gewenst en veilig.

De voordelen van deze bewuste verbinding

Wanneer jij dagelijks in contact staat met jouw eigen lichaam heeft dit een positieve uitwerking op het verloop van je zwangerschap, de bevalling en de hechting met jouw kindje. Je ervaart minder klachten, je lichaam doet het beter door deze bewustwording. Helemaal wanneer je dit samen met je partner kan doen. Tijdens je zwangerschap leert jouw partner, vooral via nabijheid en aanraking, zich te verbinden met jullie en vice versa. Zo kan hij of zij voorzien in jouw behoeftes, en leren jullie vertrouwen te hebben in elkaar, in je eigen lijf en de zwangerschap. En kan je beter praten over jullie toekomst en hoe het nieuwe leven daarin een plekje krijgt.

Tijdens de bevalling kan je partner afstemmen op wat jij als vrouw nodig hebt. Welke aanrakingen je fijn vindt. Zo houd je contact met elkaar tijdens de bevalling. Deze veilige verbinding stimuleert het lichaam om meer hormonen aan te maken die bijdragen aan een positievere bevalling. De pijn wordt ervaren als dragelijker en bevallingen zijn in 90% van de gevallen relaxter.

Dit geeft een veilig gevoel voor jou, voor je partner en vooral voor je kindje.

Haptonomie als therapie

We hebben haptonomie hierboven beschreven als begeleiding tijdens je zwangerschap, maar haptonomie kan ook heel goed worden toegepast als therapie tijdens jouw zwangerschap. Misschien ben jij wel getekend door een traumatische ervaring (vanuit het verleden). Je hebt veel miskramen gehad, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of je bent slachtoffer van misbruik of huiselijk geweld.

Deze ervaringen kunnen de oorzaak zijn van een zwangerschap vol onzekerheden, met lichamelijke klachten. Hoe moet ik een kindje baren als ik last heb van vaginisme? Word ik wel een goede moeder, ik heb zelf nooit het goede voorbeeld gehad? Wat als ik mijn kindje opnieuw moet verliezen? Voor jou is het belangrijk om ervaringen (uit het verleden) te verwerken, opnieuw vertrouwen te krijgen in jouw kunnen of het kunnen van jouw lichaam. Met haptotherapie of wanneer dat onvoldoende lijkt - EMDR therapie - kan jij stapje voor stapje geholpen worden. Jij hebt liefdevolle zorg verdiend, net zoveel als jouw kindje een liefdevolle hechting verdient. Met haptonomie kan je daaraan werken.

Haptonomie stimuleert partnerschap, ouderschap en gezinsvorming

Dat wij als verloskundigen positief zijn over haptonomie is al gebleken. We zijn dan ook erg blij samen te werken met Tilly Spoor van Haptonomie Rijswijk. In overleg, verwijzen wij zwangeren door naar Tilly. Geheel vrijblijvend.

Kort samengevat

  • Haptonomie kan positief bijdragen aan partnerschap, hoe blijf je in verbinding met elkaar, ook als het zwaar of lastig wordt; hoe kan je elkaar helpen en aanvullen.
  • Haptonomie kan positief bijdragen aan ouderschap, hoe worden we goede ouders of nog belangrijker hoe gaan we ons liefdevol hechten en bieden we een uitnodigend welkom aan het nieuwe kindje?
  • Haptonomie kan positief bijdragen aan gezinsvorming. Het kan een gemeenschappelijke match geven en zo wordt het nieuwe kindje liefdevol ontvangen door mama, papa en broertjes en/ of zusjes.
  • Haptonomie kan je helpen traumatische ervaringen (vanuit het verleden) te verwerken, om zo liefdevol en bewust te genieten van jouw zwangerschap en je voor te bereiden de komst van jouw kindje.

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Aanmelden

Bel op werkdagen tijdens openingstijden  naar de assistenteom een afspraak te maken voor een kinderwensconsult

Naar contact »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »